משלוחים חינם בקנייה מעל 249 ש”ח

פחמימות

תוכן, מידע ומעטפת תזונתית לספורטאים

מהן פחמימות?
פחמימות, הינן מולקולות סוכר ובנוסף לחלבונים ולשומנים, הן מרכיבות את שלושת אבות המזון העיקריים המצויים במזונות ובמשקאות.

הגוף שלנו מפרק פחמימות לגלוקוז. הגלוקוז, או “הסוכר בדם”, הוא מקור האנרגיה העיקרי של תאי הגוף, הרקמות והאיברים של הגוף. ניתן להשתמש בגלוקוז מיד או לאחסן אותו כגליקוגן במאגרים בכבד ובשרירים לשימוש מאוחר יותר.

סוגי פחמימות:

  • סוכרים- נקראים גם פחמימות פשוטות מכיוון שהן בצורה הבסיסית ביותר.
  • עמילנים- הן פחמימות מורכבות, העשויות מהרבה סוכרים פשוטים המחוברים יחד.
  • סיבים תזונתיים- פחמימות מורכבות. גופנו לא יכול לפרק את רוב הסיבים, ולכן אכילת מזונות עם סיבים יכולה לעזור בתחושת השובע ולהפחית את הסיכוי לאכילת יתר.


הדרישה לפחמימות לעוסקים בפעילות גופנית:
הקצובה היומית הנדרשת לפחמימות שנקבעה ע”י ארגון הבריאות העולמי נמצאת בטווח שבין 45% ל-65% מסך הערך הקלורי. לספורטאים נהוג להגדיר את הכמות הנדרשת בגרמים לכל ק”ג ממשקל הגוף ליום. כמו כן, אנו נדרשים להתאים את כמות הפחמימות בתזונה היומית שלנו בהתאם לאופי תקופת האימונים ולעצימותה. ככל שעצימות האימונים עולה, הדרישה לפחמימות עולה בהתאמה.

בתקופת אימונים בעצימות נמוכה, נדרש ל 3-5 גרם פחמימות לכל ק”ג ממשקל גופנו ליום.
בתקופת אימונים עם עומס בינוני, 5-7 גרם פחמימות לק”ג ביום, ובתקופה של עומס אימונים גבוה  6-10 גרם פחמימות לק”ג ליום.

צריכה מספקת של פחמימות תוביל לעליה בריכוז הגליקוגן (מאגרי הסוכר) דבר שיוביל לשיפור ביצועים הן בקרב המתאמנים האירוביים והן בקרב מתאמני הכוח וההתנגדות. לעומת זאת, דלדול במאגרי הפחמימות יוביל לעייפות

אכילה לפני פעילות:
מטרה: מילוי אופטימאלי של מאגרי הגליקוגן, שמירה על רמות יציבות של הגלוקוז בדם, דחיית עייפות והקטנת הפגיעה בשרירים.

עקרונות האכילה לפני הפעילות: 4 שעות עד 15 דקות לפני הפעילות ארוחה/ות עשירות בפחמימות, דלות סיבים, שומן ועם כמות פחותה של חלבון לעיכול וספיגה מהירים לזרם הדם.

אכילה תוך כדי פעילות:
מטרה: שמירה על זמינות ויציבות רמות הסוכר בדם.

עקרונות האכילה תוך כדי הפעילות: במאמצים גופניים של מעל שעה וחצי יש לאכול בכמויות קצובות 60-90 גרם פחמימות לשעה בהתאם לעצימות המאמץ, אורכו וליכולותיו של הספורטאי לעכל תוך כדי פעילות.

אכילה לאחר פעילות:
מטרה: מילוי אופטימאלי של מאגרי הגליקוגן, תיקון נזק לשריר ואספקת נוזלים לגוף.

עקרונות האכילה לאחר הפעילות: כל שעה במשך 4 שעות לאחר הפעילות 1-1.2 גרם פחמימה לכל קילוגרם גוף לצורך מילוי מאגרי הגליקוגן. תוספת חלבון לארוחות תייעל את מילוי מאגרי הגליקוגן.

המדריכים המופיעים באתר הינם גנריים ומבוססים מחקרית. להתאמת התזונה המותאמת לצרכים האישיים שלכם אישית, צרו עמנו קשר